Χριστουγεννιάτικη Ιστορία - Κάρολος Ντίκενς

Το βιβλίο «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», ένα από τα δημοφιλέστερα διηγήματα παγκοσμίως, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1843 από τον ίδιο τον Κάρολο Ντίκενς. Το βιβλίο αγαπήθηκε αμέσως από τους αναγνώστες και μετατράπηκε σε Χριστουγεννιάτικη παράδοση για ολόκληρες γενιές.

 Είναι η πρώτη ιστορία που πραγματεύτηκε το ταξίδι στο χρόνο και ίσως η πιο αγαπημένη ιστορία με πνεύματα. Στο βάθος της όμως, αναφέρεται στην προσωπική λύτρωση.Βέβαια, η μεταμόρφωση δε θα ήταν δυνατή χωρίς τα τρία Πνεύματα.
 Το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα του Παρελθόντος  εμφανίζεται σα μια φλόγα που τρεμοπαίζει και ταξιδεύει τον Σκρουτζ πίσω στο χρόνο, σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ζωής του. Τον βλέπουμε στα παιδικά του χρόνια, ως μαθητευόμενο δίπλα στον Φέζιγουιγκ, ως δυναμικό νέο να συνομιλεί με το συνάδελφό του, Ντικ Γουίλκινς, και ως ερωτευμένο άντρα, τη εποχή που ήταν αρραβωνιασμένος με τη Μπελ . Όλες αυτές οι αναμνήσεις συγκινούν βαθιά τον Σκρουτζ.
 Το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα του Παρόντος έρχεται για να δείξει στον Σκρουτζ πως είναι η ζωή του αυτή τη στιγμή. Τον μεταφέρει στο σπιτικό των Κράτσιτ, όπου βλέπει τις δύσκολες στιγμές που περνά ο υπάλληλός του, λόγω της φτώχειας και της αρρώστιας του γιου του, Τάινι Τιμ . Επίσης του δείχνει το Χριστουγεννιάτικο πάρτι του ανιψιού του, όπου όλοι σχολιάζουν την άχαρη ζωή του Σκρουτζ.
 Τρίτο και τελευταίο, ίσως το πιο αποκαλυπτικό από τα προηγούμενα, είναι το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα του Μέλλει Γενέσθαι, που ταξιδεύει με τον Σκρουτζ στο μέλλον για να παρακολουθήσουν το θάνατο ενός άντρα.
  Διάφοροι επιχειρηματίες συζητούν για τα αμύθητα πλούτη του νεκρού, ενώ ο Γέρο-Τζο και η κυρία Ντίλμπερ βάζουν χέρι στα στρωσίδια και τις κουρτίνες του. Ο Σκρουτζ απαιτεί να μάθει την ταυτότητα του νεκρού και σοκαρισμένος διαβάζει το δικό του όνομα πάνω στην ταφόπλακα. Μακάρι να του δινόταν μια ακόμα ευκαιρία…